This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Elnáspángolja a New York Timest a Tesla?

Illustration for article titled Elnáspángolja a New York Timest a Tesla?

A paypalmilliárdos Elon Musk nem nézte jó szemmel, hogy a mindenhol az év és a világ legjobb autójának kikiáltott Tesla Model S-t porba fikázta a New York Times.

Advertisement

Naiv újságíró szerint hidegben instabil az elektromos autó, mert neki sikerült két töltőállomás között lemerítenie, annak ellenére, hogy a telefonos segítség utasításainak megfelelően levette a fűtést, és lehúzódott a külső sávba, ahol szégyenszemre kamionok előzték meg. Ezen felül arra is panaszkodott, hogy vadászni kellett a töltőállomásokat, ahol majdnem egy óráig tartott teljesen feltölteni az aksikat, amik aztán maguktól lemerültek éjjel a hidegtől. Sőt még trailerre rakni is 45 percig tartott, mert áram nélkül nem ereszt az elektromos fék.

Musk első körben kamunak nevezte a tesztet, azzal, hogy az újságíró nem töltötte fel az aksikat teljesen és tett egy nagy kerülőt, amiről nem írt. Aztán amikor az megerősítette, hogy nem kamu a cikk, részletes fedélzeti adatokat közölt a tesztautóból, és kijelentette, hogy John Broder mindent megtett, hogy lefulladjon az autó.

Advertisement
Illustration for article titled Elnáspángolja a New York Timest a Tesla?

Nem volt igaz, hogy letekerte a fűtést, mert pont hogy feltekerte, és lassabban sem ment, hanem inkább gyorsítgatott. De a szándékosan félbehagyott töltögetéssel nyírta ki végül a kocsit. Először 90%-ra töltötte vissza, aztán 78%-ra, végül pedig 28%-ra. A hidegben gyengébben teljesítésről annyit írt, hogy a 100000 dolláros autók felét Norvégiában és Svájcban adták el, ahol sokkal szarabb a klíma, mint a keleti parton.

Advertisement

A 16 éve a NYT-nál dolgozó Broder természetesen visszaírt, hogy például amikor azzal vádolják, hogy az egyik kútnál addig körözött, amíg szinte lemerült az autó igazából az történt, hogy a kivilágítatlan környéken egyszerűen nem találta a gyengén kitáblázott, frissen telepített állomást. A Tesla ügyfélszolgálata, akikkel folyamatos kapcsolatban volt, szólhatott volna, hogy a hideg éjszakára hagyja a töltőn az autót. A lefulladás előtt meg ők mondták, hogy elég lesz egy órát tölteni, illetve hogy "kondícionálni" kell az aksikat (járatni a motort), meg lassan vezetni és akkor visszatér beléjük az éjszaka leszívódott töltés.

A NYT mindenesetre nem érte el Muskot azóta, így nem tudták kikérni az összes adatot, hogy bárki megvizsgálhassa, kinek is van igaza. Mint ahogy az ügyfélszolgálati telefonbeszélgetések sem fognak egyhamar kikerülni.

Advertisement

Elpusztíthatja-e az elektromos autózást egyetlen foskolódó kritika, ami nem kizárt, hogy jogos? Elpusztíthatja-e a New York Timest egy túlfeszült milliárdos, akik 2,5 éve már nekiment a Top Gearnek, hogy a Tesla Roadster tesztjükben túl agresszíven hajtottak, és ezért merült le az autó idő előtt, de a BBC megvédte őket, és lófasz nem lett belőle? Elképzelhető, hogy az összes ügyfélszolgálatos retardált, mert az irodában elégtelen az oxigénellátás, a páratartalom, a hőmérséklet, nem tudnak eleget kimenni pisilni vagy simán túlszpídezték magukat?

Remélhetőleg Musk váratlan fordulattal beveti titkos műholdseregét és porrá lézerezi az objektív és független újságírás fellegvárának tartott New York Times szerkesztőségét, ami után végre megkezdődhet az utolsó kommentelő véréig tartó végső leszámolás paranoid, nárcisztikus középvállalkozások vezetői és idegbeteg, hisztis naiv ügyfeleik között.

Share This Story

Get our newsletter